Росен Желязков- начело на 49-ото Народно събрание. Изборът на председател започна

...
Росен Желязков- начело на 49-ото Народно събрание. Изборът на председател започна
Коментари Харесай

Росен Желязков – председател на НС с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН

Росен Желязков- отпред на 49-ото Народно заседание.  Изборът на ръководител стартира на 12 април и завърши осем дни по-късно след съглашение сред двете най-големи политически групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Желязков стана 16-ият ръководител на Народното събрание в новата ни история. 

" За " гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и " ИТН ". " Въздържали се " бяха депутатите на " Възраждане ", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. „ Против “ нямаше.

Председателското място ще е ротационно, като след три месеца ще бъде определен нов

Заместник-председателите бяха определени без проблем, от ПП-ДБ беше определен Никола Минчев и при съблюдаване на джентълменското съглашение за ротационния принцип той би трябвало да поеме поста от Росен Желязков.

ГЕРБ още веднъж предложи Росен Желязков. И припомниха, че след дни на диалози тази кандидатура получава поддръжката на ПП-ДБ, а ротационнияt принцип за поста ще бъде " джентълменско съглашение ".

“Даваме си сметка, че този наш ангажимент е израз на доброжелателен звук сред двете политически групи “, сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„ Възраждане “ обаче настояха на кандидатурата на Петър Петров като отговор на контрактуваното сред двете най-големи политически сили.

„ Даваме ви късмет, сътрудници от ПП-ДБ, да не извършите голяма неточност и да не предадете гласоподавателите си “, сподели Искра Михайлова от „ Възраждане “.

От Българска социалистическа партия обявиха че, ротацията на ръководители нарушава Конституцията.

„ Един представител на ПП-ДБ, който напусна групата на Българска социалистическа партия, сподели: „ по-скоро ще ми изсъхне ръката в сравнение с да гласоподавам за ГЕРБ “. Друг представител на ГЕРБ споделя: „ по-скоро ще бих си отразял ръката “. Какво е това сътрудници, коалиция на джентълмени с една ръка “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

„ Не зная какво става с референдума за джендърите дали събрахте милиони подписи, само че не зная дали има 50 разновидности на пола, само че госпожа Нинова има 50 нюанса на морала “, сподели Явор Божанков от ПП-ДБ.

„ 50 нюанса на морала, нямаш и един колорит на морал “, отговори Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

От ПП-ДБ признаха, че днешното решение е мъчно, само че не значи поддръжка и за държавно управление.

„ Ние имаме решение на националните управление, че няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ с първия мандат. Всичките спекулации за уйдурма не ви вършат чест “, сподели Асен Василев от ПП-ДБ.

По думите на Движение за права и свободи се оформя болшинство, в което партията е съпротива.

„ Определяме се по тийнейджърски модел - ГЕРБ плюс Политическа партия равно на подмяната “, съобщи водачът на партията Мустафа Карадайъ.

Има Такъв Народ остават на позицията, че първият би трябвало да уточни ръководител.

В 48-ото Народно заседание беше зам.-председател на Народното събрание

„ Ние не си въртим мнението на ротационен принцип “, сподели Тошко Йорданов от „ ИТН “.

Росен Желязков пък се надява диалозите сред парламентарните групи да потръгнат.

„ Важното, е че се отпушва политическия развой от една страна, въпреки това, стартира и конституционната процедура, без избор на групи и ръководител. Дори и да желае не може да се разпусне. Животът на Народното събрание зависи от самия парламент и групите в него “, съобщи той.

„ Това е най-хубавият админ в България “, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Предишният избор на ръководител лиши на депутатите три дни.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР